Zakupy

Zalety picia zielonej i czarnej herbaty

zalety picia herbaty

Herbata to najchętniej spożywany ciepły napój w naszym kraju. Do Europy przywędrował dość późno, bo dopiero na początku XVII wielu. Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia co najmniej jednego kubka ulubionej herbaty. W artykule omawiamy zalety spożywania dwóch najpopularniejszych jej rodzajów, czyli zielonej i czarnej.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Szereg udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości jakie wykazuje codzienne spożycie zielonej herbaty jest bardzo długi. Im więcej jej pijemy tym lepiej wpływa ona nasze organizmy. Wbrew pozorom zielona herbata ułatwia nam pełne skupienie na dłużej niż kawa, co jest możliwe dzięki zawartej w niej wolno uwalnianej kofeinie. Napój ten chroni przed rozwoje stanów zapalnych oraz spowalnia proces starzenia się komórek oraz redukuje ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Co ważne dla osób zmagających się z nadwagą regularne picie zielone herbaty znacznie zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Jej spożycie chroni przed ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz udarów. Należy dodać, że opisywany napój jest doskonałym źródłem antyoksydantów oraz fitoestrogenów, które wzmacniają budowę kości. Systematycznie spożywana zielona herbata działa kojąco na układ nerwowy, działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Według najnowszych badań naukowych zmniejsza ona też postępy chorób takich jak: alzheimer i parkinson.

Zielona herbata cieszy się ogromna popularnością w naszym kraju, a większość jej gatunków pochodzi z Azji Wschodniej, są to między innymi popularne sencha i genmaicha.

Zalety spożywania czarnej herbaty

Dłużej zaparzana czarna herbata, podobnie jak zielona wpływa relaksacyjnie na układ nerwowy człowieka, krócej działa pobudzająco. Wspiera ona prace układu krwionośnego i redukuje ryzyko wystąpienia zawału serca. Wywiera korzystny wpływ na układ oddechowy, stabilizując jego funkcjonowanie. Picie omawianego gatunku herbaty przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Co ważne przyśpiesza ona metabolizm, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo zapobiega ona utracie przez organizm niektórych witamin np. A, E i C. Zawarte w niej związki polifenolowe wyłapują wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się komórek. W zależności od rodzaju, niektóre gatunki czarne herbaty wykazują dodatkowe właściwości jak np. darjeeling jest pomocna w przypadku wystąpienia niestrawności. Pochodząca z Indii assam pobudza równie mocno jak kawa. Należy pamiętać, że picia czarnej herbaty powinny unikać osoby cierpiące na mastopatię oraz mające niski poziom potasu we krwi.

Czarna herbata doskonale smakuje w połączeniu z dodatkiem cytryny i miodu, wzmacniając przy tym układ odpornościowy. Świetnie komponuje się również z pomarańczą, morelą, truskawką lub porzeczką. Liczba wariacji na temat czarnej herbaty jest bardzo wysoka, dzięki temu nigdy się nie nudzi i zawsze mamy szanse na odkrycie nowego ciekawego smaku. Wysokiej jakości, smaczną zieloną i czarną herbatę z różnymi dodatkami można nabyć w sklepie z kawą i herbatą Quba Caffe.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *