Zakupy

Kawa bez tajemnic – jakie są rodzaje kaw i jak je wybierać?

parzenie kawy

Kawa to niezwykle popularny na całym świecie napój sporządzany z palonych i mielonych ziaren kawowca. Smak i aromat napoju może się znacząco różnić w zależności od wybranego gatunku ziaren i sposobu ich zaparzania. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco i stymulująco na organizm. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, a także zmniejsza uczucie fizycznego lub psychicznego zmęczenia.

Popularne gatunki kaw

Najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej to Arabica i Robusta. Mniej popularne gatunki, takie jak Liberica i Arabusta stanowią zaledwie 1-2% światowych upraw. Arabika uznawana jest za najbardziej szlachetną i smaczną. Napar otrzymany z jej ziaren ma przyjemny i delikatny aromat oraz zrównoważony smak. Uprawia się ją na górskich płaskowyżach, a także zboczach wulkanów i gór w pasie pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca. Gatunek ten jest wymagający w uprawie i wykazuje ograniczoną odporność na szkodniki oraz temperaturę. Robusta jest mniej wymagającą odmianą. Jej uprawa jest znacznie łatwiejsza i tańsza, a zbiory bardziej obfite. Jej charakterystyczną cechą jest mocny i wyrazisty smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewne. Jeśli chodzi o rodzaje kaw w kawiarni, najczęściej serwuje się tam różne odmiany Arabiki. Robusta ze względu na swój smak jest częściej wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych. Kolejnym krokiem będzie wiedza o tym jakie są Sposoby parzenia kawy bez ekspresu – alternatywne metody.

Rodzaje kaw serwowanych w kawiarniach

Wyróżnia się różne rodzaje parzenia kawy. Najbardziej popularne w Polsce jest zalewanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Napar przygotowywany w ten sposób powstaje szybko i nie wymaga stosowania specjalistycznego sprzętu. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się różnego rodzaju ekspresy, które pozwalają przygotować aromatyczny i smaczny napój. W zależności o preferencji oraz dostępnego budżetu możliwe jest korzystanie z urządzeń przelewowych, kolbowych lub automatycznych. Przez smakoszy szczególnie cenione są wysokociśnieniowe ekspresy kolbowe, umożliwiające przygotowanie esencjonalnego napoju. Łatwiejsze w obsłudze, lecz zdecydowanie droższe są nowoczesne automaty. Najbardziej popularne rodzaje kaw z ekspresu to espresso oraz cappuccino.

Klasyczne włoskie espresso to mocny i aromatyczny napój podawany w filiżankach o pojemności 30 mm. Stosowanie świeżo zmielonych ziaren oraz odpowiedniej temperatury i ciśnienia parzenia pozwala stworzyć kawę o gęstej konsystencji, na której powierzchni znajduje się charakterystyczna kremowa pianka. Wypicie jednej filiżanki napoju skutecznie pobudza i dodaje sił witalnych. Cappuccino to niezwykle popularny napój, do którego przygotowania używa się 25 ml espresso oraz 125 ml spienionego mleka. Podawany jest najczęściej do deserów. Inne popularne rodzaje kaw mlecznych to macchiato oraz latte. Pierwsze z wymienionych to espresso podawane z niewielką ilością spienionego bądź zimnego mleka. Latte to napój zawierający 3/4 mleka i 1/4 kawy espresso. Jego charakterystyczną cechą jest trójwarstwowy podział. Na dole znajduje się gorące mleko, na środku kawa, a na górze spienione mleko.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *